Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słonina paprykowana

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 6dag
sól 25dag

Przepis i sposób przygotowania na: Słonina paprykowana

Sól podzielić na dwie części 10dag i 15dag.Słoninę pokroić na kawałki szerokości ok 10cm.i długości ok 20cm.,obsypać ze wszystkich stron solą(10dag)i ułożyć ciasno w czystym ,suchym naczyniu.Po 2 dniach przygotować zalewę,zagotować 1l wody wraz z 15dag soli i dobrze ostudzić.Zimną zalewą zalać słoninę tak,aby była cała pokryta płynem,przykryć czystą ściereczką lnianą i obciążyć czystym kamieniem.Odstawić na 2tygodnie .Następnie słoninę wyjąć z zalewy ,osuszyć obsypać papryką i wędzić w zimnym dymie na złoty kolor .Po wyjęciu z wędzarni obsypać jeszcze raz papryką i przechowywać zawieszoną w miejscu chłodnym i zaciemnionym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak