Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
słonecznik łuskany
5 łyżek -
mąka pszenna
400 g typ 500 -
mąka żytnia
350 g typ 500 -
drożdże świeże
25 g -
cukier
1 łyżka -
sól
1 łyżeczka -
olej
2 łyżki -
woda letnia
1 szk -
mleko
1 szk letnie
Sposób przygotowania
Potem wlać mleko, wodę i olej a potem wsypać obie mąki, sól i słonecznik.
Wszytko wymieszać drewnianą łyżką.
Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić ją do lodówki najlepiej na noc.
Rano wyjąć ciasto z miski, zagnieść ale tylko chwilkę, uformować bochenek.
Blat podsypać mąką, położyć uformowany chlebek, posypać go mąką i zakryć ściereczką.
Zostawić do wyrośnięcia czyli podwojenia objętości.
Gdy chleb jest już prawie wyrośnięty w piekarniku nagrzać całe naczynie żaroodporne nastawiając piekarnik do 200 stopni.
Gdy się nagrzeje szybko przełożyć do naczynia wysrośnięte ciasto, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)