Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania Zewy
Potem wlać mleko, wodę i olej a potem wsypać obie mąki, sól i słonecznik.
Wszytko wymieszać drewnianą łyżką.
Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić ją do lodówki najlepiej na noc.
Rano wyjąć ciasto z miski, zagnieść ale tylko chwilkę, uformować bochenek.
Blat podsypać mąką, położyć uformowany chlebek, posypać go mąką i zakryć ściereczką.
Zostawić do wyrośnięcia czyli podwojenia objętości.
Gdy chleb jest już prawie wyrośnięty w piekarniku nagrzać całe naczynie żaroodporne nastawiając piekarnik do 200 stopni.
Gdy się nagrzeje szybko przełożyć do naczynia wysrośnięte ciasto, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.