Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonecznik łuskany

    5 łyżek
  • mąka pszenna

    400 g typ 500
  • mąka żytnia

    350 g typ 500
  • drożdże świeże

    25 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • woda letnia

    1 szk
  • mleko

    1 szk letnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce wymieszać drożdże do płynnej konsystencji.
Potem wlać mleko, wodę i olej a potem wsypać obie mąki, sól i słonecznik.
Wszytko wymieszać drewnianą łyżką.
Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić ją do lodówki najlepiej na noc.
Rano wyjąć ciasto z miski, zagnieść ale tylko chwilkę, uformować bochenek.
Blat podsypać mąką, położyć uformowany chlebek, posypać go mąką i zakryć ściereczką.
Zostawić do wyrośnięcia czyli podwojenia objętości.
Gdy chleb jest już prawie wyrośnięty w piekarniku nagrzać całe naczynie żaroodporne nastawiając piekarnik do 200 stopni.
Gdy się nagrzeje szybko przełożyć do naczynia wysrośnięte ciasto, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 07.02.2017 17:22
Dziękuję. A chlebuś pycha - polecam.
Iwusia 06.02.2017 23:19
domowe pieczywo uwielbiam
IKrakowianka 06.02.2017 20:55
nie ma to jak domowe pieczywo :)
Barbara13 06.02.2017 18:49
Uwielbiam domowe pieczywo!I ten zapach w do podczas pieczenia!!
Aleksandra/Olcia 06.02.2017 17:43
aż ślinka leci na taki chlebuś
benka 06.02.2017 17:29
Aż mi zapachniało, pyszny chlebek.
Lis 06.02.2017 16:43
Cudownie smakowity:)
Wiktoria29 06.02.2017 16:39
wygląda super
justynkag 06.02.2017 15:59
Piękny chlebek
ania2610 06.02.2017 15:43
ale chlebek i jaka skórka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat