Słonecznikowiec

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 sztuk
  • margaryna

    370 gram
  • cukier

    1 1/2 szklanki
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • masa krówkowa

    1 puszka
  • mleko

    4 łyżki
  • słonecznik łuskany

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić z 1 szklanką cukru. Dodawać kolejno po 1 żółtku i dosypywać mąkę proszkiem do pieczenia, kakao, cały czas miksując. Ciasto wylać na blachę i piec ok 25 min w temp 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
125 gram margaryny roztopić, dołożyć mleko, reszte cukru oraz słonecznik. Przelać na blachę i piec ok 30 min w temp 180 stopni. Gorący placek pokruszyć i zemleć.
Pozostałą margarynę utrzeć z masą kajmakową ora zemlonym plackiem. Pierwszy blat ciasta posmarować 2/3 masy, nałożyć kolejny blat i posmarować pozostałą masą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat