Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słonecznikowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
margaryna 370 gram
cukier 1 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
masa krówkowa 1 puszka
mleko 4 łyżki
słonecznik łuskany 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowiec

Białka ubić z 1 szklanką cukru. Dodawać kolejno po 1 żółtku i dosypywać mąkę proszkiem do pieczenia, kakao, cały czas miksując. Ciasto wylać na blachę i piec ok 25 min w temp 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
125 gram margaryny roztopić, dołożyć mleko, reszte cukru oraz słonecznik. Przelać na blachę i piec ok 30 min w temp 180 stopni. Gorący placek pokruszyć i zemleć.
Pozostałą margarynę utrzeć z masą kajmakową ora zemlonym plackiem. Pierwszy blat ciasta posmarować 2/3 masy, nałożyć kolejny blat i posmarować pozostałą masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak