Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słonecznikowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 8 sztuk
mąka 1 1/3 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

słonecznik łuskany 25 dkg
masło 12 dkg
masa kajmakowa 1 sztuka
masło 20 dkg
cukier 1/2 szklanki

Wierzch

śmietana 30% 1/2 litra
śmietana 2 sztuki (śnieżka)

Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowiec

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni ok. 35 minut. Chłodzimy. Kroimy na pół.

Masa:

12 dkg masła rozpuszczamy na wolnym ogniu razem z cukrem, do tego dodajemy słonecznik. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 25 minut. Słonecznik ma być zarumieniony. Wyciągamy i studzimy. Dokładnie rozkruszamy.

Kostkę masła ucieramy na puch. Dodajemy 3/4 masy kajmakowej, ale po troszku, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy pokruszony słonecznik. Delikatnie mieszamy.

Wierzch:

Schłodzone śmietany ubijamy na sztywno ze śnieżkami. Dajemy do lodówki, aby stężało. Wykonanie: Na biszkopt dajemy masę słonecznikową, przykrywamy drugim biszkoptem. Na niego dajemy ubitą śmietanę i polewamy pozostałą masą kajmakową.

Dajemy do lodówki, aby dokładnie się schłodziło. Najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 03.04.2017 11:45
pyszny do kawy
pestka 03.04.2017 11:08
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak