Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowiec
Kroki postępowania
Ciasto:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.
Ciasto przelewamy do blachy 36x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części
Słonecznik:
Masło rozpuszczamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i mlekiem. Dodajemy słonecznik i chwilę gotujemy. Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut. W trakcie pieczenia trzeba słonecznik przemieszać kilka razy, aby był sypki.
Masa słonecznikowa:
Po wyjęciu słonecznika z piekarnika studzimy go dokładnie.
Kajmak miksujemy z 100 g masła i serkiem mascarpone. Masę mieszamy z dokładnie wystudzonym uprażonym słonecznikiem.
Polewa:
Zagotowujemy masło, cukier, kakao i śmietanę.
Blaty biszkoptowe przekładamy kremem ze słonecznikiem, a
wierzch polewamy przestudzoną polewą czekoladową, ozdabiamy słonecznikiem.