Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słonecznikowiec

5.0
(65)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1 szklanka
olej 1/4 szklanki
kakao 3 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Słonecznik:

słonecznik łuskany 300 gramów
cukier 1 szklanka
mleko 2 łyżki
masło 150 gramów

Masa:

serek mascarpone 200 gramów
masa kajmakowa 460 gramów
masło 100 gramów

Polewa:

kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
masło 3 łyżki
śmietana 18% 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowiec

Kroki postępowania

1

Ciasto:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.

Ciasto przelewamy do blachy 36x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.

Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części

Krok 1 - Słonecznikowiec foto
2

Słonecznik:
Masło rozpuszczamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i mlekiem. Dodajemy słonecznik i chwilę gotujemy. Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut. W trakcie pieczenia trzeba słonecznik przemieszać kilka razy, aby był sypki.

Krok 2 - Słonecznikowiec foto
3

Masa słonecznikowa:

Po wyjęciu słonecznika z piekarnika studzimy go dokładnie.
Kajmak miksujemy z 100 g masła i serkiem mascarpone. Masę mieszamy z dokładnie wystudzonym uprażonym słonecznikiem.

Krok 3 - Słonecznikowiec foto
4

Polewa:
Zagotowujemy masło, cukier, kakao i śmietanę.

Krok 4 - Słonecznikowiec foto
5

Blaty biszkoptowe przekładamy kremem ze słonecznikiem, a
wierzch polewamy przestudzoną polewą czekoladową, ozdabiamy słonecznikiem.

Krok 5 - Słonecznikowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M.s 12.01.2024 12:23
Czy slonecznik prażony w piekarniku ma być sypki i wyczuwalny cukier w nim?
Doradca Smaku 24.01.2024 14:04
Tak
Wiktoria29 30.03.2017 15:46
dziękuję....
Wiktoria29 27.03.2017 15:46
baaardzo....
Wiktoria29 27.03.2017 15:45
dziękuję.....
Wiktoria29 27.03.2017 15:45
dziękuję.....
Wiktoria29 26.03.2017 19:54
dziękuję....
Wiktoria29 26.03.2017 19:54
dziękuję....
Wiktoria29 23.03.2017 16:06
dzięki......
Wiktoria29 23.03.2017 16:06
dziękuję.....
Wiktoria29 23.03.2017 16:04
ja też je bardzo lubię
Edita 22.03.2017 17:01
ale pysznosci
Franciszek 22.03.2017 00:58
pyszny do kawy
Iwusia 21.03.2017 21:20
lubię takie ciasta
Stenka 21.03.2017 20:53
smaczne ciasto
Krzysztof15 21.03.2017 17:45
Pyszniutkie
Ola1984 21.03.2017 17:04
Uwielbiam to ciasto :)
ben-ka 21.03.2017 16:53
Bardzo apetyczne ciasto zrobiłaś :)
Aleksandra/Olcia 21.03.2017 16:46
pyszności na słodko
bietka 21.03.2017 16:34
bardzo smaczne ciacho :)
Janina 21.03.2017 16:32
Moje ulubione ciasto;))
Ania321 21.03.2017 15:20
pyszne ciasto :)
Agnieszka-87-25 21.03.2017 15:16
lubię takie ze słonecznikiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak