Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1,5 kg
  • mleko

    4 łyżka
  • cukier kryształ

    10 dag
  • słonecznik łuskany

    30 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Słonecznikowiec

Upiec biszkopt z 4 jaj. 1/2 kostki masła, 4 łyżki mleka i 10 dag cukru rozpuścić w garnku i dodać do gorącego słonecznik. Chwilę odczekać. Wylać na blachę i upiec w temp. 180 stopni C. około 20 min. Gorące zdjąć z blachy, pokruszyć dość drobno i ostudzić. Pozostałe masło zmiksować i połączyć z puszką krówki.Dodać pokruszony słonecznik, wylać na biszkopt. Następnie ułożyć herbatniki maczane w wódce, połączonej z 1 łyżką zimnej kawy rozpuszczalnej. Udekorować polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Margo1 26.11.2016 19:09
Bardzo dobre ciasto
IwonaKa 03.02.2016 14:08
To coś dla mnie
GOSIA18 05.01.2015 11:46
Pyszne ciacho!!!!!
anemon 05.01.2015 08:14
Czy na pewno 1,5 kg masła?
fotoviderek 04.01.2015 20:55
Takie ciacha lubię :)
Monika-twin 04.01.2015 20:04
Lubie z slonecznikiem ciasta.
jola91 04.01.2015 20:02
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat