Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowe precelki obsypane cukrem perlistym
mąka do wałkowania
cukier perlisty do posypania precelków
rozkłócone białko
Z podanych składników wychodzi około 100 sztuk
Słonecznik rozdrabniamy drobno w blenderze. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, słonecznik, sól, żółtko i margarynę, kroimy ją nożem na małe kawałki. Zagniatamy dokładnie ciasto, gotowe wkładamy na 10 minut do lodówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, przekładamy na posypaną mąką stolnicę i raz jeszcze zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, z każdej robimy wałek, odcinamy po kawałku i formujemy małe precelki. Gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut (przez pierwsze 10 piekłam bez termoobiegu a następnie z termoobiegiem). Upieczone precelki zdejmujemy z blachy po przestygnięciu.