Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słonecznikowe precelki obsypane cukrem perlistym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 280 g
cukier puder 100 g
żółtko jajek
sól szczypta
słonecznik łuskany 30 g
margaryna 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowe precelki obsypane cukrem perlistym

ponadto:
mąka do wałkowania
cukier perlisty do posypania precelków
rozkłócone białko

Z podanych składników wychodzi około 100 sztuk


Słonecznik rozdrabniamy drobno w blenderze. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, słonecznik, sól, żółtko i margarynę, kroimy ją nożem na małe kawałki. Zagniatamy dokładnie ciasto, gotowe wkładamy na 10 minut do lodówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, przekładamy na posypaną mąką stolnicę i raz jeszcze zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, z każdej robimy wałek, odcinamy po kawałku i formujemy małe precelki. Gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut (przez pierwsze 10 piekłam bez termoobiegu a następnie z termoobiegiem). Upieczone precelki zdejmujemy z blachy po przestygnięciu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 05.03.2014 19:22
uwielbiam domowe precelki.
Renata9 05.03.2014 18:40
pyszne te precelki
Lidzia 05.03.2014 16:09
Dla mnie fajna przegryzka.
Agata3 05.03.2014 15:36
smakowite precelki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak