Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słoneczna potrawka z jagłami

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki świeże 50 dag
cebula 1 sztuka
por 1/2 sztuki
seler 1/2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
papryka żółta 1/2 sztuki
pomidorki koktajlowe 1 pęczek
śmietana 1 szklanka
mąka 1/2 łyżeczki
masło 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/3 łyżeczki
kasza jaglana 1 szklanka
woda 1 szklanka
mleko 1 szklanka
natka pietruszki posiekana 1 łyżka
bazylia świeża posiekana 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
serek topiony paprykowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Słoneczna potrawka z jagłami

Kaszę dokładnie przepłukać na sicie, zalać w rondelku 2 szklankami płynu - ja dałam wodę z mlekiem, pół na pół. Dodać po łyżeczce masła i soli, ugotować. Do ugotowanej kaszy dodać posiekane zioła, wymieszać.

Marchewkę pokroić w plasterki, można naciąć wzdłuż dookoła rowki, wtedy krążki będą wyglądać jak kwiatki. Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paski. Warzywa korzeniowe i cebulę obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulkę, posypać papryką w proszku, rozmieszać dokładnie. Dodać marchewkowe krążki, warzywa korzeniowe i grzyby, dusić pod przykryciem ok. 10-15 min.

Następnie dodać paprykę świeżą i pomidora, po chwili oprószyć solą, pieprzem i zabielić śmietaną (albo dodać serek i śmietanę - poddusić aż serek się rozpuści). Podawać z kaszą jaglaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 14.08.2011 23:34
dobre
Misia90 08.08.2011 22:51
fajne
Marysia 08.08.2011 21:06
fajne
Karolina69 08.08.2011 17:42
fajne
Koper 17.01.2011 21:10
kasza jaglana jest pyszna :) a ten przepis bardzo mi się podoba :)
SmacznaPyza 18.11.2010 09:30
Dziewczyny, jagły to kasza jaglana - kasza z prosa - bardzo zdrowa, najzdrowsza z kasz! zawiera najwięcej żelaza i krzemionkę, która świetnie działa na skórę, paznokcie i włosy. Poza tym jest bardzo lekko strawna więc poleca się ją osobom chorym i po chorobie, szczególnie po infekcjach górnych dróg oddechowych i różnych operacjach. Jest też bezglutenowa - idealna dla dzieciaków z celiaklią. Nadaje się do zup, jako dodatek do mięs z sosem, do sałatek zamiast kuskusu, można ją gotować na mleku jak ryż albo zapiekać - polecam!
Ewelina47 18.11.2010 09:17
jagły ? coś nieznane mi
Karolcia12 18.09.2010 22:34
Co to są te jagły? ale fajnie się prezentuje
plocia 18.09.2010 18:22
smakowicie wygląda, ciekawie
justyna111 18.09.2010 13:56
super
Lidia11 18.09.2010 13:42
wygląda smakowicie
Ewa104 10.07.2010 07:08
Lubię jagły dzięki Tobie, mam zapas w szafce.Jak się ochłodzi to zrobię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak