Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słoneczka (Aspirynki)

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 400 g
masło 250 g
śmietana 2 łyżki
żółtko jajek 3 szt

lukier

białko 1 szt
cukier puder 150 g

dodatkowo

dżem 1 mały słoik
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Słoneczka (Aspirynki)

Mąkę siekamy nożem z masłem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy do miski oprószonej mąką i chłodzimy przez 30-60 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy małe krążki za pomocą kieliszka o średnicy 2,5- 3 cm. Białko z cukrem umieszczamy w miseczce i mieszamy za pomocą łyżki lub miksera, aż powstanie gładki lukier. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i połowę z nich smarujemy cienką warstwą lukru. Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka przekładamy dżemem, następnie smarujemy boki ciastek i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak