Słone ślimaczki

Słone ślimaczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    250 gram
  • pierś z kurczaka duża

    1 sztuk
  • feta

    200 gram
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • papryka mielona

    1 łyżeczka
  • przyprawa gyros

    1 łyżeczka
  • ketchup

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Piersi pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, posypać papryką słodką w proszku, dość mocno posypać przyprawą gyros, wlać trzy łyżki oliwy z oliwek, wszystko dokładnie wymieszać. Mięso usmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Ser należy odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ciasto francuskie pokroić w paski długości ok.25cm, takie paseczki posmarować ketchupem, dokładnie go rozprowadzić po cieście. Następnie ułożyć łyżeczkę usmażonego kurczaka, następnie kilka kostek sera, Ciasto należy zwijać, aby uzyskać ślimaczka. Tak przygotowane ślimaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 12 minut. Słona przekąska nadaje się do zjedzenia zarówno na zimno jak i na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 03.04.2012 13:30
dla mnie pycha
kate.500 17.03.2012 07:35
pyszne slimaczki
roboking 09.03.2012 16:03
Bardzo ładnie wyglądają.
olkaaa 17.02.2012 07:35
extra
Dorian 22.01.2012 19:33
apetycznie wygladaja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat