Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słone rybki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 g
jajko 1 sztuka
drożdże 25 g
mleko 200 ml
margaryna 2 łyżki
mąka do podsypania
sól 0,5 łyżeczki
tymianek szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Słone rybki

Kroki postępowania

1
Wymieszać wszystkie składniki,oprócz margaryny i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę i wyrabiać jeszcze chwilę.Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie uformować kształty rybek.
Krok 1 - Słone rybki foto
2
Z ziarenek pieprzu zrobić oczka, a nożyczkami wyciąć rybkom łuski. Pozostawić żeby podrosły.
Krok 2 - Słone rybki foto
3
Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Można przed pieczeniem posmarować żółtkiem,będą wtedy bardziej rumiane.
Smacznego :)
Krok 3 - Słone rybki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 13.02.2013 10:01
sliczne :)
tessinka 17.11.2012 17:03
ale fajny pomysł
caffee_tea 16.11.2012 23:46
fajny przepis ; )
ziutula
ziutula 16.11.2012 23:41
jak pięknie podano..
sylwia / sytofala 16.11.2012 20:40
oj kusi , bo rybka lubi pływać :)
Pajecznik 16.11.2012 19:24
Fajny pomysł, aż się prosi o kolejne wariacje :)
ilka_86 16.11.2012 19:17
bardzo pomysłowe
Habibi 16.11.2012 19:06
pomysłowe :)
Kuchareczka2 16.11.2012 19:00
znakomite
Barbara/zuza22_85 16.11.2012 18:50
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak