Słodko-słone, czyli deser z krówką, czekoladą i solą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa toffi

    4 łyżki
  • czekolada gorzka

    85 gram
  • czekolada mleczna

    85 gram
  • grissini

    2 sztuki
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    100 ml
  • mleko 3,2%

    50 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj masę toffi/krówkową z solą i rozłóż masę pomiędzy dwa małe naczynka.

2. Rozpuść obie czekolady w kąpieli wodnej.

3. Podziel na pół grissini i zanurz każdy koniec w czekoladzie. Pozwól, aby czekolada lekko spłynęła i pokryj czekoladowy koniec cukrem (powinien być demerara). Odłóż na papier do pieczenia.

4. Dodaj kremówkę i mleko do reszty czekolady. Dokładnie wymieszaj. Delikatnie przelej na wierzch krówkowej masy.

5. Schładzaj deser przyziemniej przez 2godziny, ale można nawet całą dobę.

6. Przed podaniem posyp gruboziarnistą solą i na wierz ułóż grissini.

7. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 06.08.2013 12:22
prześlicznie zrobione
Poison1988 23.04.2013 14:52
prezentuje się wspaniale - podany idealnie nic dodać nic ująć - sama słodycz :)
Habibi 23.04.2013 14:49
A ja się zakochałam w tych salaterkach/szklaneczkach... Są cudne :)))
leonowie 23.04.2013 10:18
bardzoładnie podane:)
Pyszota 23.04.2013 09:56
mmm rewelacja
IwonaDD 23.04.2013 09:48
czysta perfekcja od a do z!
iwi 23.04.2013 09:10
Ciekawe połączenie smaków
cukiereczek 23.04.2013 09:08
super ciekawe
V_kuchareczka 23.04.2013 09:03
świetny pomysł
wiola333 23.04.2013 09:00
bardzo ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat