Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko-słone, czyli deser z krówką, czekoladą i solą

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masa toffi 4 łyżki
czekolada gorzka 85 gram
czekolada mleczna 85 gram
grissini 2 sztuki
cukier trzcinowy 2 łyżki
śmietana 30% 100 ml
mleko 3,2% 50 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko-słone, czyli deser z krówką, czekoladą i solą

1. Wymieszaj masę toffi/krówkową z solą i rozłóż masę pomiędzy dwa małe naczynka.

2. Rozpuść obie czekolady w kąpieli wodnej.

3. Podziel na pół grissini i zanurz każdy koniec w czekoladzie. Pozwól, aby czekolada lekko spłynęła i pokryj czekoladowy koniec cukrem (powinien być demerara). Odłóż na papier do pieczenia.

4. Dodaj kremówkę i mleko do reszty czekolady. Dokładnie wymieszaj. Delikatnie przelej na wierzch krówkowej masy.

5. Schładzaj deser przyziemniej przez 2godziny, ale można nawet całą dobę.

6. Przed podaniem posyp gruboziarnistą solą i na wierz ułóż grissini.

7. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.08.2013 12:22
prześlicznie zrobione
Poison1988 23.04.2013 14:52
prezentuje się wspaniale - podany idealnie nic dodać nic ująć - sama słodycz :)
Habibi 23.04.2013 14:49
A ja się zakochałam w tych salaterkach/szklaneczkach... Są cudne :)))
leonowie 23.04.2013 10:18
bardzoładnie podane:)
Pyszota 23.04.2013 09:56
mmm rewelacja
IwonaDD 23.04.2013 09:48
czysta perfekcja od a do z!
iwi 23.04.2013 09:10
Ciekawe połączenie smaków
cukiereczek 23.04.2013 09:08
super ciekawe
V_kuchareczka 23.04.2013 09:03
świetny pomysł
wiola333 23.04.2013 09:00
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak