Słodkości dla Św. Mikołaja- pierniczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    120 gram
  • cukier kryształ

    120 gram
  • miód prawdziwy

    120 gram
  • mąka pszenna

    440 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać jajko, miód i ucierać przez chwilę. Wsypać przesianą mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Zagnieść ciasto, rozwałkować na ok 2-3mm. Piec ok 8-10 min w temp 180 stopni C. Udekorować wedle uznania. Pierniczki są miękkie i korzenne, po prostu pyszne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eliza135 23.12.2012 21:27
bardzo fajne
anya_86 12.12.2012 07:58
Dziękuję za miłe komplementy:)
Noruas 11.12.2012 19:08
mikołaj się nie oprze i obje całą choinkę :)
Sylwia26 11.12.2012 18:35
świetne ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat