Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkość z jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

amoniak 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
śmietana 2 łyżki
jajko 1 szt
margaryna 15 dag
cukier 1 łyżek
mąka pszenna 3 szkl
miód płynny 3 łyżki

Jabłka

jabłka 1,20 kg
cukier 4 łyżki
galaretka cytrynowa 1 szt

Masa

mleko 0,5 litra
margaryna 1 szt
kasza manna 4 łyzki
cukier 4 łyzki
wiórki kokosowe 10 dag

Polewa

margaryna 4 łyzki
cukier 4 łyzki
kakao 4 łyzki
woda 4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkość z jabłkami

Ciasto:
Miód i margarynę roztapiamy. Studzimy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 3 części, jedna robimy cieńszą. Kruszymy po upieczeniu i dodajemy do wystudzonych jabłek. Ciasta pieczemy w 200 stopniach do 15 minut. W formie 25/36.
Jabłka:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy i pod koniec dodajemy galaretkę w proszku i cukier. Studzimy i mieszamy z 1 ciastem.
Masa:
Mleko gotujemy z cukrem, kaszą, kokosem. Chwilkę gotujemy. Studzimy i łączymy z utartą margaryną.
Polewa:
Składniki mieszamy ze sobą zagotowujemy i polewamy gotowe zimne ciasto.
Przełożenie ciasta:
Ciasto- jabłka- masa- ciasto- polewa

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga-25 10.12.2014 15:17
rewelacyjne!!
w mojej kuchni 16.08.2014 09:18
takie ciasta to lubię...
Zdzisław 15.08.2014 19:15
dla mnie smaczne ciasto podano

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak