Słodkość z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • amoniak

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • śmietana

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • margaryna

    15 dag
  • cukier

    1 łyżek
  • mąka pszenna

    3 szkl
  • miód płynny

    3 łyżki

Jabłka

  • jabłka

    1,20 kg
  • cukier

    4 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    1 szt

Masa

  • mleko

    0,5 litra
  • margaryna

    1 szt
  • kasza manna

    4 łyzki
  • cukier

    4 łyzki
  • wiórki kokosowe

    10 dag

Polewa

  • margaryna

    4 łyzki
  • cukier

    4 łyzki
  • kakao

    4 łyzki
  • woda

    4 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Miód i margarynę roztapiamy. Studzimy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 3 części, jedna robimy cieńszą. Kruszymy po upieczeniu i dodajemy do wystudzonych jabłek. Ciasta pieczemy w 200 stopniach do 15 minut. W formie 25/36.
Jabłka:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy i pod koniec dodajemy galaretkę w proszku i cukier. Studzimy i mieszamy z 1 ciastem.
Masa:
Mleko gotujemy z cukrem, kaszą, kokosem. Chwilkę gotujemy. Studzimy i łączymy z utartą margaryną.
Polewa:
Składniki mieszamy ze sobą zagotowujemy i polewamy gotowe zimne ciasto.
Przełożenie ciasta:
Ciasto- jabłka- masa- ciasto- polewa

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aga-25 10.12.2014 15:17
rewelacyjne!!
w mojej kuchni 16.08.2014 09:18
takie ciasta to lubię...
Zdzisław 15.08.2014 19:15
dla mnie smaczne ciasto podano

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat