Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko-kwaśny sos chilli

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczka chili 2 szt
cukier 100 g
ocet 100 ml
woda 300 ml
sól 1/4 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko-kwaśny sos chilli

Kroki postępowania

1
1. Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, ale ich nie wyrzucamy, całość przekładamy do blendera.
2. Dodajemy 3 ząbki czosnku i całość blendujemy.
Krok 1 - Słodko-kwaśny sos chilli foto
2
3. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy sól i cukier.
4. Mieszamy zawartość blendera z zalewą i zagotowujemy.
5. W szklance rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą i wlewamy do pozostałych składników.
Krok 2 - Słodko-kwaśny sos chilli foto
3
6. Całość mieszamy i przelewamy do słoika.
7. Po wystygnięciu sos zgęstnieje i będzie gotowy. Można go również zakręcić i zostawić na kilka dni, aby smaki się przegryzły.
Krok 3 - Słodko-kwaśny sos chilli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 26.01.2014 00:35
lubię do kanapek z mięsem
Megg 26.01.2014 00:32
Smaczny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak