Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka pszenna
110 g -
mąka
lniana 40 g -
woda letnia
ok. 70 ml -
olej rzepakowy
2 łyżki -
drożdże świeże
15 g -
sól
-
cukier
wierzch
-
rukola
35 g -
mięta liście
20 listków -
truskawki świeże
100 g -
pestki słonecznika
20 g -
orzechy włoskie
20 g -
kabanos
25 g -
ser brie
100 g
sos
-
ocet balsamiczny
1 łyżka -
miód prawdziwy
1 łyżka -
oliwa
1 łyżka -
sól
-
pieprz
Przepis i sposób przygotowania Słodko-wytrawne ciasto z truskawkami
Kroki postępowania

Drożdże kruszymy do miski, posypujemy szczyptą cukru, gdy rozpuszczą się dolewamy letnią wodę, mieszamy. Dodajemy oba rodzaje mąki, olej, szczyptę soli, zagniatamy ciasto.

Potem ciasto podpiekamy w 185 C przez kilkanaście minut.

Ocet balsamiczny mieszamy z miodem i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Nadzienie.
Rukolę i miętę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika i orzechy prażymy na suchej patelni. Kabanosy kroimy w drobne kawałki.
Opłukane truskawki przekrawamy na pół.
Na chwilę wyjmujemy podpieczone ciasto, szybko nakładamy rukolę z miętą, posypujemy bakaliami, rozkładamy kabanosy.

Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się