Słodko-wytrawne ciasto z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    110 g
  • mąka

    lniana 40 g
  • woda letnia

    ok. 70 ml
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • drożdże świeże

    15 g
  • sól

  • cukier

wierzch

  • rukola

    35 g
  • mięta liście

    20 listków
  • truskawki świeże

    100 g
  • pestki słonecznika

    20 g
  • orzechy włoskie

    20 g
  • kabanos

    25 g
  • ser brie

    100 g

sos

  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Słodko-wytrawne ciasto z truskawkami foto
Ciasto.

Drożdże kruszymy do miski, posypujemy szczyptą cukru, gdy rozpuszczą się dolewamy letnią wodę, mieszamy. Dodajemy oba rodzaje mąki, olej, szczyptę soli, zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Słodko-wytrawne ciasto z truskawkami foto
Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej 20 cm foremki, przykrywamy spód i boki foremki. Na kilkanaście minut zakrywamy ściereczką.

Potem ciasto podpiekamy w 185 C przez kilkanaście minut.
Krok 3 - Słodko-wytrawne ciasto z truskawkami foto
Sos.

Ocet balsamiczny mieszamy z miodem i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Nadzienie.

Rukolę i miętę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika i orzechy prażymy na suchej patelni. Kabanosy kroimy w drobne kawałki.
Opłukane truskawki przekrawamy na pół.

Na chwilę wyjmujemy podpieczone ciasto, szybko nakładamy rukolę z miętą, posypujemy bakaliami, rozkładamy kabanosy.
Krok 4 - Słodko-wytrawne ciasto z truskawkami foto
Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na kilka kilkanaście minut. Pod koniec rozkładamy połówki truskawek, polewamy sosem i nakładamy trochę sera brie. Chociaż sosem można też polać dopiero po wyjęciu z piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 24.06.2017 18:33
Same pyszności;)
RenataZ-et 23.06.2017 22:30
ciekawy pomysł :)
Ania321 23.06.2017 17:50
ciekawy przepis :)
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:14
świetny pomysł,lubię takie połączenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat