Przepis i sposób przygotowania na: Słodko-wytrawne ciasto z truskawkami
Kroki postępowania
Drożdże kruszymy do miski, posypujemy szczyptą cukru, gdy rozpuszczą się dolewamy letnią wodę, mieszamy. Dodajemy oba rodzaje mąki, olej, szczyptę soli, zagniatamy ciasto.
Potem ciasto podpiekamy w 185 C przez kilkanaście minut.
Ocet balsamiczny mieszamy z miodem i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Nadzienie.
Rukolę i miętę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika i orzechy prażymy na suchej patelni. Kabanosy kroimy w drobne kawałki.
Opłukane truskawki przekrawamy na pół.
Na chwilę wyjmujemy podpieczone ciasto, szybko nakładamy rukolę z miętą, posypujemy bakaliami, rozkładamy kabanosy.