Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko-pikantny sos chili

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ostre papryczki 5 sztuk
czosnek 3 ząbki
imbir 3 cm
cukier 200 gram
ocet 0,5 szklanki
woda 1,5 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko-pikantny sos chili

Papryczki, czosnek i imbir miksujemy w blenderze, tak aby pozostały małe kawałeczki. Następnie wrzucamy do garnka razem z cukrem, octem, solą i wodą. Gotujemy 5-10 minut. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wody i mieszając dodajemy do gotującego się sosu. Trzymamy przez chwilę na ogniu, aby zgęstniał do konsystencji rzadkiego kisielu. Gorący przelewamy do słoiczków lub buteleczek.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 02.12.2014 15:44
Ja robie tylko pikantny, ale ten musze też spróbować. Ciekawy przepis
Kluska_87 24.10.2014 21:26
na pewno jest super
Ola1984 24.10.2014 18:11
Fajny przepis, jestem ciekawa jak smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak