Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko - ostre skrzydełka z kurczaka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 2,5 kg
sól
czosnek 4 ząbki
marynata
miód 4 łyżki
olej rzepakowy 4 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
sos sojowy 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sok z limetki 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
pieprz szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko - ostre skrzydełka z kurczaka

Odcinamy ze skrzydełek lotki. Skrzydełka umieszczamy w garnku a następnie zalewamy wodą. Dodajemy 4 ząbki czosnku i łyżkę soli. Od momentu zagotowania się wody gotujemy skrzydełka około 20 minut. Dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste, nie spali się podczas pieczenia.

Do miseczki wrzucamy zgnieciony czosnek i wlewamy wszystkie składniki marynaty, mieszamy do uzyskania momentu połączenia się wszystkich składników.
Ugotowane skrzydełka przekładamy do blaszki a następnie zalewamy 3/4 marynaty. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Następnie ustawiamy piekarnik na 180 stopni (góra i dół z termoobiegiem) i pieczemy około 1-1,5h (aż do zarumienienia). Co jakiś czas skrzydełka obracamy i cały czas smarujemy je przygotowaną marynatą.

Skrzydełka podajemy na ciepło lub po lekkim ostygnięciu. Wówczas marynata tworzy delikatną smakową skórkę.
Smacznego!

Skrzydełka można również przyrządzić na grillu. Trzeba jednak opiekać je na średnim ogniu, żeby nie przypalić. I najlepiej na aluminiowych tackach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 05.07.2013 09:35
Prawdziwe pyszności!
Róża1 04.07.2013 15:43
moje smaki:-), super przepis !
Zdzisław 17.06.2013 09:30
dobre do piwka dla mnie
msmors 17.06.2013 07:44
dodaję do mojej księgi bo przepis ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak