Słodko- kwaśny sos z pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    3 kg
  • cebula

    1 kg
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • ananas w puszce

    1 puszka
  • cukier

    3 szkl.
  • czosnek ząbki

    6
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    2 łyżki
  • ocet

    1/2 szkl.
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżki
  • curry

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w małą kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostke cebule i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Dodajemy sól i gotujemy jeszcze ok. 30 minut.
Ananasy i paprykę kroimy w kostkę . Razem z syropem z ananasów ( zostawiamy jedynie 1/2 szklanki , będzie potrzebny później) dodajemy do pomidorów i nadal gotujemy.
Po 30 minutach dodajemy resztę składników i nadal gotujemy .
Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczana rozmieszaną w syropie z ananasów.
Gotujemy jeszcze 5 minut. Wlewamy do słoików . Pasteryzujemy ok. 15-20 minut.
SMACZNEGO !!!
SmaczneGotowanie
Z porcji wychodzi 5 słoików litrowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat