Słodkie szyszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    50 g
  • krówki

    30 g
  • kakao

    2 łyżki
  • ryż preparowany

    150 g
  • kajmak

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Słodkie szyszki foto
W garnku rozpuszczamy masło, dorzucamy też krówki i całość mieszamy, na wolnym ogniu, aż krówki się rozpuszczą.
Krok 2 - Słodkie szyszki foto
Dodajemy wtedy masę kajmakową i kakao. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą a masa będzie gładka i jednolita.
Krok 3 - Słodkie szyszki foto
Wtedy garnek zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dosypujemy ryż. Mieszamy aż ryż będzie dokładnie oblepiony masą.
Krok 4 - Słodkie szyszki foto
Przygotowujemy sobie papierowe papilotki (mogą być różnej wielkości) i do każdej z nich nakładamy trochę gorącej masy, za pomocą dwóch łyżek. Staramy się, żeby masa w papilotkach miała, mniej więcej, kształt kulki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
medi 23.10.2012 17:44
Mój smak dzieciństwa,uwielbiałam je:)
Jastinka 20.10.2012 22:56
świetne
sylwia / sytofala 13.10.2012 20:31
smak dzieciństwa :)
Poison1988 13.10.2012 18:10
Świetne do chrupania :)
Aga20 13.10.2012 17:12
Super pomysł;) napewno są pyszne;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat