Słodkie serduszka

Słodkie serduszka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka

    500 gram
  • margaryna

    250 gram
  • żółtka jaj

    3 sztuki
  • śmietana kwaśna

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    6 łyżek
  • kakao rozpuszczalne

    2 łyżeczki
  • dżem malinowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Słodkie serduszka

W misce połączyć mąkę, cukier, margarynę, żółtka jaj, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i posiekać nożem. Kiedy margaryna rozbije się na mniejsze części, zagnieść ciasto ręką. Zagniatać, aż ciasto będzie kruche. W razie potrzeby dosypać troszkę mąki. Ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami w kształcie serduszek, przy czym część ciasta wykrawać tylko jedną, większą foremką, natomiast w reszcie wyciętych serduszek, wykrawać dodatkowo mniejsze serduszka. Wycięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut.

Po przestygnięciu ciastek, przygotować polewę. Cukier puder rozsypać po połowie do dwóch naczyń. Do jednego dodać kakao oraz odrobinę wody, do drugiego dżem malinowy. Dokładnie połączyć, aby powstały lukry. Całe serduszka polewać ciemnym lukrem, natomiast puste w środku dekorować lukrem różowym.

Kiedy lukier zacznie schnąć, połączyć ciasteczka, układając różowe serduszka na brązowych. Poczekać aż dokładnie przeschną i można się częstować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

matriasik 10.05.2012 16:45
Ekstra. Bardzo pomysłowe!!!! :)
Kamila/kami007 03.05.2012 00:38
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat