Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie drożdżówki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 30 g
mleko ciepłe 250 ml
mąka 500 g
cukier 50 g
masło lub margaryna 50 g
jajko 1 szt
sól 1 szczypta

Nadzienie

konfitura malinowa 150 g

Do polania

mleko 150 ml
masło lub margaryna 40 g
cukier 15 g

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie drożdżówki

1.Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać do miski,dodać
pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże i wyrobić
ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zagnieść podzielić na 16 porcji i uformować kulki. W każdej zrobić
wgłębienie,napełnić dowolną konfiturą,zlepić.
2. Piekarnik rozgrzać do 50 stopni. Płaską formę posmarować
tłuszczem.Kulki ciasno ułożyć w formie.Przykryć ściereczką i
wstawić do ciepłego piekarnika na 15 minut. Wyjąć a piekarnik rozgrzać
do 190 stopni.
3.Mleko wlać do rondelka,dodać masło i cukier. Składniki rozpuścić i
polać bułeczki. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut. Wyjąć
gdy wierz się zarumieni. Zimne posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 04.07.2017 23:31
Idealne do kubka kawy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak