Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1 kg -
cukier
3/4 szkl. -
masło
1 łyżka -
jajko
3 sztk -
śmietana
1 łyżka -
mleko
1.5 szkl. -
drożdzże
3 dag -
mak do posypania
Przepis i sposób przygotowania Slodkie bułeczki
Proponuję na początku zacząć od rozpuszczeniu drożdży w mleku i zostawienia ich do wyrośnięcia. Następnie miksujemy mąkę z cukrem, masłem, dwoma jajkami i śmietaną. Do masy dodajemy drożdże i wszystko mieszamy, z ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wysmarowanej masłem. Bułeczki smarujemy po wierzchu żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok 30 min. W średnio rozgrzanym piekarniku.
Smacznego
Komentarze (3)