Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 dag
  • masło

    10 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    1 szklanka
  • jogurt

    1/2 szklanka
  • drożdże

    7 dag
  • cukier

    1 łyżka
  • Do posmarowania:

  • białko

    2 sztuki
  • cukier

    3 lyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Słodkie bułeczki

Drożdże ucieramy z mlekiem i cukrem. Łączymy z pozostałymi skladnikami i zagniatamy ciasto, odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia. Z kawałków ciasta i formujemy bułeczki. Kładziemy je na blachę i smarujemy wierzch bialkami roztrzepanymi z cukrem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat