Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże

    3 dkg
  • cukier

    3/4 szkl
  • masło

    1 łyżka
  • jajko

    2
  • żółtko jajek

    1
  • śmietana

    1 łyżka
  • mleko

    1/2 szkl
  • mak do posypania

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Słodkie bułeczki

Drożdże rozpuścić w mleku i zestawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Z podanych składników, dodając rozczyn, wyrobić ciasto, zostawić znów do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po podrośnięciu formować bułeczki, układać na wysmarowanej margaryną blasze, po wierzchu posmarować jajkiem, posypać makiem - piec na rumiano około 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

berys18 08.01.2011 19:51
super te bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat