Słodki sos chili

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryczka chili

    2
  • czosnek

    2 ząbki
  • woda

    200 ml
  • cukier

    110 g
  • wino ryżowe

    65 ml
  • woda zimna

    65 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • skrobia ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryczki i czosnek rozdrabniamy przy pomocy blendera. Można również bardzo drobno posiekać nożem. Do garnka wlewamy 200 ml wody, wino ryżowe, dodajemy cukier, papryczki z czosnkiem, sól i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy tak około 10 minut. Do kubeczka wlewamy 65 ml wody, dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Mieszając sos łyżką wlewamy powoli skrobię. Gotowy sos przelewamy do słoiczków.
Jagódka17
- tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Jeśli chcecie sos przechowywać dłużej należy go wcześniej spasteryzować - sos najczęściej wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, jednak pasuje na prawdę do wielu dań.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat