Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

słodki ryż z makiem i migdałami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 100 g
woda 200 ml
mleko skondensowane niesłodzone 150 ml
mak 4 łyżki (mielony niebieski mak)
migdały garść
płatki migdałowe dekoracja
żurawina suszona garść
ksylitol do smaku
masło łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: słodki ryż z makiem i migdałami

Zagotować wodę. Ryż (biały, krótki) wrzucić do wrzątku, zmniejszyć ogień i gotować aż woda wsiąknie w ryż, następnie dolać mleko zagęszczone, wsypać mielony mak, poszatkowane migdały, żurawinę i posłodzić ksylitolem lub cukrem. Wymieszać. Dusić do miękkości aż płyny wsiąkną w ryż, w sumie cle gotowanie trwa około 15 minut. Na koniec można dodać łyżkę masła, wymieszać aż się rozpuści..
Jeść na ciepło posypany płatkami migdałowymi. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.12.2014 17:50
ciekawy przepis, chętnie wypróbuję
Alex_M 27.11.2014 21:46
ale to musiało byc dobre! :)
Wiktoria29 22.11.2014 15:24
fajny pomysł , ryżu z makiem jeszcze nie robiłam
Bernadeta1 22.11.2014 13:54
super pomysł na smaczny deser
Kulinarna Ja 22.11.2014 10:20
ale ciekawy pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak