Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodki leśny jeżyk

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka

MASA

śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
fix do śmietany 2 opakowania

DODATKOWO

posypka czekoladowa 1 opakowanie
banany 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodki leśny jeżyk

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: białka utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Wmieszać łyżką, przesiane przez sito. Tak powstałe ciasto przełożyć na tortownice i piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Krok 1 - Słodki leśny jeżyk foto
2
Ciasto przeciąć pozostawiając na środku ok. 5 cm pasek, pół koła, przeciąć wzdłuż na pół.
Krok 2 - Słodki leśny jeżyk foto
3
MASA: żelatynę przygotować jak na opakowaniu, śmietanę ubić, dodać fixy i lekko tężejącą żelatynę.
Krok 3 - Słodki leśny jeżyk foto
4
Między boki kłaść po 2 łyżki śmietany i kłaść po 2 długie plasterki banana. Przykryć masą. I tak na przemian.
Krok 4 - Słodki leśny jeżyk foto
5
Ułożyć konstrukcję półkołami do góry. Przykryć śmietaną.
Krok 5 - Słodki leśny jeżyk foto
6
Pasek 5 cm ciasta doprowadzić do sypkiej postaci, wymieszać z posypką cukierkową. Posypać po masie śmietankowej. Dorobić oczy i nosek jeżykowi już wg uznania.
Krok 6 - Słodki leśny jeżyk foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak