Przepis i sposób przygotowania na: słodki chlebek żytnio gryczany ze śliwkami
Śliwki sparzyć wrzątkiem i zalać szklanką ciepłej przegotowanej wody do napęcznienia.
Mąkę chlebową żytnią (typ 720) wsypać do miski, dodać aktywny zakwas żytni (1/2-3/4 szklanki) i wymieszać z wodą do powstania gęstej konsystencji. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
Do ciasta żytniego dodać sól, syrop z buraka cukrowego albo melasę i wymieszać. Dodać śliwki w całości razem z wodą i wymieszać. Na końcu dodać mąkę gryczaną (Melvit) i dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być gęste i gliniaste.
Formę wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto, górną powierzchnię posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia.
Piec około 30 minut - do suchego patyczka w 175 stopniach.
Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić na metalowych raszkach lub lnianej ściereczce do całkowitego wystygnięcia.
Najlepiej smakuje z samym masłem.
Smacznego.