słodki chlebek żytnio gryczany ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka gryczana

    130 gram
  • śliwki suszone

    200 gram
  • zakwas żytni

    1/2 szklanki
  • syrop z buraka cukrowego

    100 gram
  • woda

  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • tłuszcz do formy

  • mąka żytnia

    250 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na formę keksową o długości ok. 20 cm.
Śliwki sparzyć wrzątkiem i zalać szklanką ciepłej przegotowanej wody do napęcznienia.
Mąkę chlebową żytnią (typ 720) wsypać do miski, dodać aktywny zakwas żytni (1/2-3/4 szklanki) i wymieszać z wodą do powstania gęstej konsystencji. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
Do ciasta żytniego dodać sól, syrop z buraka cukrowego albo melasę i wymieszać. Dodać śliwki w całości razem z wodą i wymieszać. Na końcu dodać mąkę gryczaną (Melvit) i dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być gęste i gliniaste.
Formę wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto, górną powierzchnię posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia.
Piec około 30 minut - do suchego patyczka w 175 stopniach.
Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić na metalowych raszkach lub lnianej ściereczce do całkowitego wystygnięcia.

Najlepiej smakuje z samym masłem.

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 07.03.2014 06:26
pyszny chlebek
Katarzyna59 11.02.2014 08:27
bardzo fajny chlebek
IZABELA29 21.01.2014 08:45
cos fajnego i pysznego
ONY_za_kare 20.01.2014 18:06
wspaniały chlebek
anemon 20.01.2014 15:49
Wspaniały chleb, może kiedyś uda mi się wyhodować zakwas, to upiekę.
fotoviderek 14.01.2014 07:27
Apetyczny chlebek :)
Alex_M 13.01.2014 12:52
cudowny chlebek :)
Olga_SK 12.01.2014 19:14
piękny chlebek :)
marcia7 12.01.2014 15:35
super domowy
malaczarna23 12.01.2014 15:27
super chlebuś :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat