Przepis i sposób przygotowania na: słodki chleb musli na zakwasie
Mąkę uniwersalną, kakao, cukier, sól, wodę (lub mleko), aromat, 3-4 łyżki oleju, jajko i zakwas umieścić w malakserze i połączyć dokładnie składniki. Ciasto przełożyć do miski. Dodać otręby, płatki owsiane (1 łyżkę zostawić do posypania góry), bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, śliwki suszone, płatki migdałowe itp), dokłądnie połączyć ręcznie, moje ciasto lekko kleiło się do rąk. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy keksówki (ok 23 cm). Górę posmarować olejem i posypać płatkami owsianymi i wklepać je, aby się dobrze przylepiły. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach podnieść temperaturę do 180 stopni i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Najlepiej smakuje z masłem i miodem. Smacznego.