Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto:
-
mąka pszenna
250 gramów -
masło
125 gramów -
żółtko jajek
2 sztuki -
cukier puder
50 gramów -
kwaśna śmietana
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Nadzienie:
-
jabłka
4-5 sztuki -
Cynamon mielony Prymat
do smaku -
cukier
do smaku -
kasza manna
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Słodka tarta z jabłkami i kruszonką
Szukacie przepisu na sprawdzoną tarte z jabłkami? Zerknijcie poniżej:
- dokładnie opisany sposób przygotowania,
- idealnie dobrane składniki,
- pyszne ciasto gwarantowane.
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy do połączenia się. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wkładamy do lodówki na godzinę.
2. W tym czasie obieramy jabłka, dzielimy je na ćwiartki, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Doprawiamy je cynamonem i cukrem do smaku. Posypujemy kaszą manną i mieszamy.
3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim okrągłą 25 cm formę do tarty. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
4. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Następnie wyciągamy zamrożone ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Powstałą kruszonką posypujemy wierzch tarty.
5. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut na funkcji termoobiegu, aż kruszonka się zarumieni.
6. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Prostota zawsze się obroni! Tak jest w przypadku tego ciasta. Tarta z jabłkami i kruszonką chociaż jest banalnie łatwym ciastem, zawsze wychodzi i nie jest skomplikowana to i tak za każdym razem podana gościom i domownikom "zbiera" same komplementy. Wcale nas to nie dziwi, bo to ciacho jest rewelacyjne.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)