Słodka tarta z jabłkami i kruszonką

Słodka tarta z jabłkami i kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tarta z jabłkami i kruszonką - ciasto idealne na każdą porę roku czy święta. Pyszne ciasto pachnące jabłkami, cynamonem - kruche i delikatne. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Klasyk polskiej kuchni.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna

    250 gramów
  • masło

    125 gramów
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier puder

    50 gramów
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Nadzienie:

  • jabłka

    4-5 sztuki
  • Cynamon mielony Prymat

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • kasza manna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Słodka tarta z jabłkami i kruszonką

Szukacie przepisu na sprawdzoną tarte z jabłkami? Zerknijcie poniżej:

- dokładnie opisany sposób przygotowania, 

- idealnie dobrane składniki, 

- pyszne ciasto gwarantowane.

1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy do połączenia się.  1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wkładamy do lodówki na godzinę.

2. W tym czasie obieramy jabłka, dzielimy je na ćwiartki, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Doprawiamy je cynamonem i cukrem do smaku. Posypujemy kaszą manną i mieszamy.

3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim okrągłą 25 cm formę do tarty. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

4. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Następnie wyciągamy zamrożone ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Powstałą kruszonką posypujemy wierzch tarty.

5. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut na funkcji termoobiegu, aż kruszonka się zarumieni.

6. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Prostota zawsze się obroni! Tak jest w przypadku tego ciasta. Tarta z jabłkami i kruszonką chociaż jest banalnie łatwym ciastem, zawsze wychodzi i nie jest skomplikowana to i tak za każdym razem podana gościom i domownikom "zbiera" same komplementy. Wcale nas to nie dziwi, bo to ciacho jest rewelacyjne. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Aneta 11.03.2023 19:04
Z przepisu wychodzi znakomita, robi się szybko i łatwo, czuć że to domowe ciasto:-)
Wormag 11.02.2023 18:48
Zrobiłam ją Bardzo smaczna. Polecam ps. Nie piekłam spodu osobno. Na początku piekłam 12min w 200 stopniach później zmniejszyłam na 180 stopni
Doradca Smaku 13.02.2023 14:22
Cieszę się, że smakowało :) Dziękuję też za podzielenie się swoim sposobem na pieczenie!
Jagódka77 12.03.2016 12:58
lubię tarty z jablkami
Ada-Gaba 03.02.2015 22:11
moja ulubiona
Seba 23.01.2015 16:23
bardzo dobre
Motorek 21.12.2014 15:01
Na pewno pyszna
gacopierz23 11.12.2014 21:06
lubię tarte z jabłkami
Klausia 07.11.2014 21:49
moje ulubione :)
iziona 04.11.2014 14:55
Uwielbiam takie desery
wyattearp 02.11.2014 19:12
super ciasto !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat