Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka maca

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 60 DAG
woda 1 szklanka
drożdże suche 2 łyżeczki
masło 10 dag
sól 1 szczypta

Porada

Często po zrobieniu pierogów pozostaje mi ciasto. Wpadłam na pomysł by go nie marnować. Szybko i łatwo powstaje słodka przekąska.

Przepis i sposób przygotowania na: Słodka maca

Jeśli nie mamy gotowego ciasta na pierogi należy go zagnieść z podanych składników i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto cienko rozwałkowuję, kroję w dowolny sposób, rozmąconym białkiem smaruje wierzch, posypuję cukrem (można cukier zmieszać z cynamonem lub posypać ulubionymi ziarenkami).

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 10 minut z funkcją termoobiegu (maca powinna być dobrze zarumieniona, jeśli robimy ciasto na pierogi bez drożdży nie wyrośnie tak jak widać na zdjęciach).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 22.11.2016 08:49
Fajny pomysł
Małgorzata92 22.11.2016 08:40
Ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak