Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka lasagne

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 300 gram
kakao 2 łyżki
olej 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
woda letnia 1 szklanka
sól szczypta
proszek do pieczenia 1/5 łyżeczki

SER

ser biały 600 gram, np z wiaderka
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 1 sztuka
cukier puder do smaku
budyń waniliowy 1 sztuka
mąka krupczatka 1 łyżka
skórka pomarańczowa ok 50 gram

DODATKOWO

czekolada mleczna 50 gram
mleko 3 łyżki do rozpuszczenia czekolady
kakao do posypania
masło do wysmarowania formy

Porada

Składniki na formę 25x15 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Słodka lasagne

Kroki postępowania

1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej kakao, olej, proszek do pieczenia, sól oraz żółtka. Całość mieszamy dodając stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Słodka lasagne foto
2
Gotowe powinno konsystencją przypominać ciasto na makaron. Tak przygotowane dzielimy na 6 równych części.
Każdą z części wałkujemy na prostokąt o wymiarach formy do zapiekania.
Krok 2 - Słodka lasagne foto
3
Poszczególne płaty lasagne obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.
Między czasie przygotowujemy ser.
Krok 3 - Słodka lasagne foto
4
SER:Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajko, cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Miksujemy go. Na koniec dodajemy budyń i mąkę. Całość ponownie miksujemy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego dno wykładamy pierwszy obgotowany płat kakaowego lasagne. Na niego wykładamy 1/5 część sera. Na ser wykładamy część skórki pomarańczowej.
Krok 4 - Słodka lasagne foto
5
Kolejno wykładamy kakaowy płat, ser, skórkę i tak do wyczerpania składników.
Gotowe lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 - 45 minut w 180°C. W trakcie pieczenia wierzch przykrywamy folią spożywczą , by zbytnio nie wysechł.
Po wyjęciu danie odstawiamy na kilkanaście minut, by częściowo przestygło.
Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną smarujemy wierzch lasagne. Całość posypujemy kakao i podajemy.
Krok 5 - Słodka lasagne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2017 11:00
Dobry przepis.
tomek18 29.12.2016 19:32
wyśmienity przepis! porywam ;)
Wacław 27.12.2016 18:36
fantastyczne danie :-)
halina17 23.12.2016 22:42
Dobry przepis.
KORAL 23.12.2016 20:39
Ślicznie i pysznie :)
agnieszka214 23.12.2016 20:12
Smakowite ciacho
jan_mag 23.12.2016 14:25
super przepis :)
Ola1984 23.12.2016 13:28
Propozycja na 6+ kapitalne połączenie, piękny efekt wizualny i zapewne świetny smak.
ada.la 23.12.2016 12:28
jak zawsze smaczne na twojej stronie
jagoda5913 23.12.2016 11:42
super przepis
Habibi 23.12.2016 08:47
Prześlicznie wygląda, aż oczu nie można oderwać :)))
slodkieniebo 23.12.2016 08:38
Wspaniałe !
Iwusia 22.12.2016 23:43
zdjęcia zachęcają do wypieków
MałaMi89 22.12.2016 22:44
Uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia! Ahhh.. jak to smacznie wygląda :D
bietka 22.12.2016 22:43
Bardzo fajny przepis:)
edytazaw89@wp 22.12.2016 21:44
Wygląda pięknie
Stenka 22.12.2016 21:38
ciekawa propozycja
magdow 22.12.2016 21:25
smakowity przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak