Słodka foccacia

Słodka foccacia

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • mleko

    150 ml
  • cukier

    50 g
  • masło

    50 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • drożdże

    5g świeże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Słodka foccacia foto
1. Podgrzać mleko do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże;
2.Przesiać mąkę do naczynia o pojemności, która pozwoli na swobodne w nim wyrabianie;
3.Mąkę zalać ciepłym mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami i zacząć wyrabiać; Po kilku minutach dodać cały czas wyrabiając cukier, potem sól; Po około 10 minutach wyrabiania dodać masło pokrojone w kostkę i kontynuować wyrabianie do jego wchłonięcia; Ciasto jest gotowe, gdy jest gładkie i odstające od ręki;
Krok 2 - Słodka foccacia foto
4.Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, z wyrobionego ciasta uformować kulę i położyć na środek formy;
Krok 3 - Słodka foccacia foto
5.Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta ( ok.30min);
Krok 4 - Słodka foccacia foto
6.Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, delikatnie palcami ugniatając rozprowadzić ciasto w formie tak by tworzyło okrągły placek - focaccię; Tak rozprowadzone ciasto w formie ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 1h;
7.Po tym czasie posypać wierzch ciasta szczyptą cukru i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 25-30 minut (do zarumienienia wierzchu);
Krok 5 - Słodka foccacia foto
8.Focaccię ostudzić przed podaniem, smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 10.03.2014 21:42
smaczne pieczywko
sylwunia 08.02.2014 21:09
znakomity przepisik
IwonaDD 30.11.2013 12:07
samo jest pyszne, ale oczywiście można z dżemem czy ulubionym dodatkiem typu bita śmitana itp.
Klausia 30.11.2013 09:08
Z czym podajesz to cudo? Czy samo się je :)
EmciaPichci 25.11.2013 06:41
wyszła świetnie :)
Mniam 07.11.2013 10:09
Bardzo fany pomysł.
margaret 06.11.2013 21:59
ciekawy przepis:)
mela25 06.11.2013 20:55
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat