śliwkowy murzynek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    25 dag
  • jajka

    5 sztuk
  • kakao

    3 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • woda

    1/3 szklanki
  • margaryna

    20 dag
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier puder

    do dekoracji
  • śliwki

    0,5 kg
  • proszek do pieczenia łyżka

    1
  • bułka tarta

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka dajemy wodę , olej, kakao, margarynę, cukier i podrzewamy to na wolnym ogniu do połączenia składników jak zaczną pokazywać się pęcherzyki wyłączyć gaz , masę wystudzić . Ubić pianę z białek na sztywno. Ostudzoną masę zmiksować z żółtkami , mąką i cukrem waniliowym, dodać ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. wlać ciasto do wysmarowanej tortownicy i posypanej bułką tartą. Ze śliwek wyciągnąć pestki , układać na cieście łupką do dołu. Piec 50 min. w 180 stopniach, zimne ciasto posypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 02.04.2013 16:09
Ależ musi być pyszny :-)
Alex_M 25.03.2013 17:13
ciekawy pomysl na murzynka :)
Dorota59 27.01.2013 12:17
extra
manaika 11.04.2012 20:14
uwielbiam murzynka
Juleczka20 07.04.2012 17:01
pyszność
angelusia111 12.12.2011 16:29
Wygląda super
Dominika30 16.07.2011 10:37
świetny
Natalka1 05.07.2011 13:59
mmmniam
bejciu24 07.04.2011 19:22
musi być smaczne to ciasto
ajres 28.03.2011 15:46
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat