Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowy kurczak na gryczanym kaszotto

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak

filet z kurczaka podwójny 1 sztuka
suszone śliwki kalifornijskie 150 g
bulion drobiowy 1 l
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka pszenna 2 łyżki

Kaszotto

suszone śliwki kalifornijskie 50 g
cebula biała 2 sztuki
kasza gryczana 200 g
bulion warzywny 1 l
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy kurczak na gryczanym kaszotto

1. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonek i kości. Kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, solimy, pieprzymy i obsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Dodajemy pokrojone w kostkę 150 g suszonych śliwek, zalewamy 1 litrem bulionu. Dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut.

2. W tym czasie przygotowujemy kaszotto: na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekane cebulkę i śliwki. Smażymy aż cebulka się zezłoci. Następnie wrzucamy kaszę i ciągle mieszamy, aż wchłonie cały tłuszcz.

3. Gdy tak się stanie, stopniowo, ciągle mieszając wlewamy szklankę bulionu (gdy porcja bulionu się wchłonie, wlewamy następną zajmuje to około 3 minuty) i tak dopóki kasza nie wchłonie całego bulionu i nie będzie ugotowana. Kaszotto należy ciągle mieszać.

4. Gdy kaszotto będzie gotowe zdejmujemy je z ognia. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody na gładką masę bez grudek i powoli, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Sos zagotowujemy i doprawiamy w razie potrzeby pieprzem. Na talerzu układamy kaszotto, polewamy sosem. Dekorujemy listkami natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 27.12.2014 23:22
imponujące danie
Joannasz3190 27.12.2014 15:59
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak