Śliwkowy deser z pierniczkami i czekoladą

Śliwkowy deser z pierniczkami i czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Pyszne połączenie śliwek, czekolady i aromatycznych pierniczków. Ułożone warstwami w małych słoiczkach to idealna porcja na wyśmienity deser.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Deser:

  • śliwki węgierki

    500 gramów
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • gorzka czekolada

    50 gramów
  • śmietana kremowa 30%

    1 szklanka
  • cynamon

    1 szczypta
  • cukier puder

    1 łyżka
  • pierniki

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierniki rozkruszyć w rozdrabniaczu, odkładając jeden piernik do dekoracji.

Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka, wsypać cukier trzcinowy i podgrzewać na małym ogniu. Smażyć, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.

Odlać pół szklanki i odstawić. Resztę śliwek wstawić ponownie na ogień i dodać kostki czekolady. Mieszając delikatnie podgrzewać, aż czekolada się rozpuści.

Na dno szklaneczek wsypać połowę rozkruszonych pierników, wlać warstwę śliwkową, wsypać pozostałe pierniki i odstawić do przestudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremową ubić na sztywno z cukrem pudrem i cynamonem. Wlać odłożony mus śliwkowy i zmiksować.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i nałożyć na warstwę piernikową.

Udekorować deser kawałkiem piernika. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 14.11.2018 21:49
Deser wygląda ślicznie. Musi być pyszny i bardzo aromatyczny, idealny na sezon jesienno-zimowy.
Bożena Matuszczyk 14.11.2018 10:27
I ja poproszę , ale nabrałam ochoty na ten pyszny deserek.;)
bietka 14.11.2018 09:06
Na sam widok ślinka cieknie, porywam jeden deserek : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat