Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Deser:
-
śliwki węgierki
500 gramów -
cukier trzcinowy
2 łyżki -
gorzka czekolada
50 gramów -
śmietana kremowa 30%
1 szklanka -
cynamon
1 szczypta -
cukier puder
1 łyżka -
pierniki
100 gramów
Przepis i sposób przygotowania Śliwkowy deser z pierniczkami i czekoladą
Pierniki rozkruszyć w rozdrabniaczu, odkładając jeden piernik do dekoracji.
Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka, wsypać cukier trzcinowy i podgrzewać na małym ogniu. Smażyć, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.
Odlać pół szklanki i odstawić. Resztę śliwek wstawić ponownie na ogień i dodać kostki czekolady. Mieszając delikatnie podgrzewać, aż czekolada się rozpuści.
Na dno szklaneczek wsypać połowę rozkruszonych pierników, wlać warstwę śliwkową, wsypać pozostałe pierniki i odstawić do przestudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremową ubić na sztywno z cukrem pudrem i cynamonem. Wlać odłożony mus śliwkowy i zmiksować.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i nałożyć na warstwę piernikową.
Udekorować deser kawałkiem piernika. Smacznego :)
Komentarze (3)