Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowy deser

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 1 kg
cynamon Prymat 2 łyżeczki
woda
cukier 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
bita śmietana
masło 12 dag
cukier 12 dag
płatki owsiane 12 dag
orzechy włoskie 5 dag mielonych
mąka 7 dag
śliwki 3 do dekoracji
cukier puder do dekoracji

Porada

Deser z domowym crunchy smakuje wyjątkowo. Stał się on hitem sezonu śliwkowego u mnie w domu.

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy deser

Kroki postępowania

1
Śliwki płuczemy, a następnie usuwamy z nich pestki.
Krok 1 - Śliwkowy deser foto
2
Tak przygotowane podlewamy około 2-3 łyżkami wody i stawiamy na ogniu na około 15- 20 minut by zmiękły. Dokładamy cukier oraz cynamon.
Krok 2 - Śliwkowy deser foto
3
Gotowe miksujemy. Delikatnie zagęszczamy mąką rozprowadzoną w ¼ szklanki wody.
Krok 3 - Śliwkowy deser foto
4
Całość Zagotowujemy.
Krok 4 - Śliwkowy deser foto
5
Rozlewamy do przygotowanych pucharków. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 5 - Śliwkowy deser foto
6
Do miski przekładamy mąkę, płatki, cukier, masło, orzechy. W rękach wykonujemy kruszonkę.
Krok 6 - Śliwkowy deser foto
7
Gotową przekładamy na wyłożona papierem blaszkę. Posypkę zapiekamy około 20 minut w 180˚C do zrumienienia. W czasie pieczenia należy ją przemieszać. Gotową studzimy.

Na ostygniętą masę śliwkową wykładamy bitą śmietanę. Całość przykrywamy warstwą posypki.
Deser dekorujemy cukrem pudrem, melisą i polówką śliwki.
Krok 7 - Śliwkowy deser foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.06.2014 00:13
Smaczny deser.
Edith85 08.06.2014 07:45
robi wrażenie
w mojej kuchni 08.06.2014 07:26
takie deserki uwielbiam...
xxKatherinee 07.06.2014 22:05
kupiłaś mnie tym deserem, koniecznie muszę powtórzyć przepis :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak