Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowiec w czekoladzie.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Krem:
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 2 opakowania
mleko 2% 1/2 litra
masł 30 dag
Biszkopt
jajko 6 sztuk
mąka 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 1 łyżka
Nadzienie:
śliwki suszone 50 dag
Polewa:
masło 250 g 1/2 kostki
kwaśna śmietana 1/2 szklanki
czekolada gorzka 2 szt.
wódka 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowiec w czekoladzie.

Śliwki moczymy w wódce przez 12 godzin.
Przygotowujemy ciemny biszkopt.
Z białek ubić sztywną biane, i ciągle ubijając dodajemy, cukier, żółtka a na koniec przesianą make wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Wszystko mieszamy,wylewamy na blachę i pieczemy przez ok.35 minut w temp.180 stopni.
Krem
Budyń i 4 żółtka rozprowadzamy połową szklanki Zimnego mleka. Resztę cukru gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym , wlewamy rozmieszany z żółtkiem proszek budyniowy i mieszając gotujemy.
Masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową na jednolity krem.
Śliwki wyjęte z wódki kroimy na małe kawałki.
biszkopt nasączamy wódką od śliwek, smarujemy kremem i równomiernie kładziemy śliwki. Czekoladę i masło rozpuszczamy nad parą, dodajemy śmietanę mieszamy.
Polewamy polewą obficie ciasto i wstawiamy do lodówki żeby wszystko stężało.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 14.02.2012 21:34
uwielbiam ze śliwką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak