Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowe ciasto z kruszonką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe;

mąka pszenna 375 g,
drożdże suche 3/4 paczuszki,
mleko 200 ml,
masło lub margaryna 75 g,
cukier 70 g,

masa serowa;

ser biały 250 g, mielony,
żółtko jajek 2,
budyń waniliowy 1 op, lub śmietankowy,
cukier 100 - 120 g,

kruszonka;

masło 1/2 kostki,
mąka pszenna ile się zmieści,
cukier 1/4 szkl,

dodatkowo;

mąka pszenna do podsypania i wyrobienia
tłuszcz do formy
cukier puder do oprószenia,
śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowe ciasto z kruszonką

Mąkę przesiać do miski dodać suche drożdże ,cukier oraz letnie roztopione masło.
Wymieszać na jednolite gładkie ciasto , dodając letnie mleko.
Całość zagniatać tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Podsypać mąką a następnie owinąć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Ciasto ponownie wymieszać ,podzielić w zależności od wielkości foremki na 6 lub 8 części.
Zrobić kule i ułożyć je w wysmarowanej tłuszczem formie.
Ser mielony wymieszać z budyniem waniliowym ( proszek), z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
W każdej kuli zrobić wgłębienie , do każdego wgłębienia włożyć przygotowany ser, na serze ułożyć przygotowane śliwki a następnie kruszonkę przygotowaną z masła, mąki i cukru.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:21
dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak