Śliwkowe ciasto ucierane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła

    20 dag
  • mąki pszennej tortowej

    60 dag
  • cukru kryształu

    20 dag
  • powideł śliwkowych

    24 dag
  • śliwek kalifornijskich bez pestek

    15 dag
  • cukru waniliowego

    1 opakowanie
  • kwaśnej śmietany

    250 ml
  • cynamonu

    szczypta
  • jajek

    5 szt.
  • proszku do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek, a następnie utrzeć je do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać kolejne składniki: masło, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę cynamonu, powidła śliwkowe, pokrojone śliwki kalifornijskie i na samym końcu piane ubitą z białek. Ciasto przelać do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni na około godzinę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ajres 06.11.2011 17:04
super
Magda60 27.10.2011 22:09
super
angelika14 21.08.2011 06:36
super pomysł; wypróbuję
Misiakova 01.08.2011 11:51
bardzo ciekawy
agogo2 05.07.2011 23:02
super
Patrycja33 01.06.2011 14:44
mmm pychota
IlonaAlbertos 29.03.2011 12:34
Wygląda bardzo apetycznie :)
Ewelina38 27.03.2011 14:30
no no, ale fajny przepis, wart pokusy, wszystkie składniki mam to może by tak wypróbował i do popołudniowej kawki byłby jak znalazł ... :)
traktorek 15.03.2011 16:45
świetny przepis
Monika179 11.09.2010 16:25
cos pysznego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat