Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowe ciasto kruche z pianką i kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 250 g
C I A S T O K R U C HE
mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 4
P I A N A
białko 4
cukier 1 szklanka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowe ciasto kruche z pianką i kruszonką

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę pokrojoną na plasterki i żółtka, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalki na 10 min.
Krok 1 - Śliwkowe ciasto kruche z pianką i kruszonką foto
2
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na plasterki.
Białka ubić ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać powoli cukier i jeszcze przez chwilę ubijać.
Krok 2 - Śliwkowe ciasto kruche z pianką i kruszonką foto
3
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta. Formę posmarować tłuszczem i oprószyć kaszą manną. Ułożyć śliwki i przełożyć ubitą pianę. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przykryć wierzch ciasta. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 50 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić w otwartym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Krok 3 - Śliwkowe ciasto kruche z pianką i kruszonką foto
4
Po upieczeniu ciasto zostawić w otwartym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Krok 4 - Śliwkowe ciasto kruche z pianką i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 05.11.2013 23:52
rewelacyjne, takie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak