Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki węgierki w winiaku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Owoce w alkoholu to nie tylko klasyczna ratafia. Smakowite efekty można osiągnąć eksperymentując z gatunkami alkoholu i przyprawami.

Składniki:

Składniki:

śliwki węgierki 1 kilogram
cukier 250 gramów
ocet winny czerwony 0.3 litra
winiak 0.3 litra
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
goźdzk Prymat 5 sztuk
estragon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki węgierki w winiaku

Śliwki umyłem, osączyłem i wypestkowałem nacinając z jednej strony. Ocet i winiak wlałem do garnka, dodałem cukier, przyprawy, zagotowałem syrop. Do gotującej się zalewy włożyłem węgierki i gotowałem je na małym ogniu ok. 20 minut. Śliwki przełożyłem łyżką do słoików i zalałem gorącym syropem. Słoiki zamknąłem i pasteryzowałem ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak