Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śliwki w syropie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki żółte 1 kg
woda 1 litr
cukier 0,5 kg
cukier wanilinowy 1 opak
cynamon 2/3 łyżeczki
Kwas cytrynowy Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: śliwki w syropie

Śliwki umyłam i przekroiłam na pół, wyjmując pestki. Włożyłam do czystych słoików.

Z wody, cukru, kwasku cytrynowego, cukru wanilinowego i cynamonu zagotowałam zalewę.

Śliwki zalałam gorącą zalewą. Zakręciłam słoiki i wstawiłam je do dużego garnka z wodą sięgającą do 2/3 wysokości słoików. Zagotowałam i pasteryzowałam 15 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 03.09.2012 18:32
robię podobne :) tylko bez cynamonu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak