śliwki w syropie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki żółte

    1 kg
  • woda

    1 litr
  • cukier

    0,5 kg
  • cukier wanilinowy

    1 opak
  • cynamon

    2/3 łyżeczki
  • Kwas cytrynowy Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyłam i przekroiłam na pół, wyjmując pestki. Włożyłam do czystych słoików.

Z wody, cukru, kwasku cytrynowego, cukru wanilinowego i cynamonu zagotowałam zalewę.

Śliwki zalałam gorącą zalewą. Zakręciłam słoiki i wstawiłam je do dużego garnka z wodą sięgającą do 2/3 wysokości słoików. Zagotowałam i pasteryzowałam 15 minut.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jola1508 03.09.2012 18:32
robię podobne :) tylko bez cynamonu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat