Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki w occie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
woda 3 szklanki
cukier 1 szklanka
Goździki całe Prymat 1 łyżka
ocet 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki w occie

Kroki postępowania

1
Umyte śliwki przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek. Śliwki układamy z dużym, najlepiej szklanym naczyniu. W garnuszku podgrzewamy ocet z wodą, cukrem i goździkami. Gorącą zalewą zalewamy śliwki, przykrywamy i zostawiamy na 8-12 godzin.
Krok 1 - Śliwki w occie foto
2
Po tym czasie zlewamy ocet, ponownie podgrzewamy i znowu gorącym octem zalewamy śliwki. Znowu ostawiamy na 8-12 godzin i zlewamy ocet.
Krok 2 - Śliwki w occie foto
3
Teraz śliwki ostrożnie przekładamy do słoików (najwygodniej jest to zrobić pałeczkami), do połowy ich wysokości i zalewamy ponownie podgrzaną zalewą. Pilnujemy, żeby w każdym słoiku znalazło się po kilka goździków. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Krok 3 - Śliwki w occie foto
4
Przy okazji powstał też przepyszny śliwkowy ocet, który możemy wykorzystać np. do sosów do sałatek, czy do zakwaszenia barszczu.
Krok 4 - Śliwki w occie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 28.10.2012 11:31
pyszne do ciasta i nie tylko:D
babajaga1969 28.10.2012 10:30
raz takie robiłam - dobre, bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak