Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki w kopertach
migdały w płatkach
śliwki węgierki z kompotu
Śmietanę wymieszać z drożdżami, margarynę rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą, dodać do niej żółtka, drożdże ze śmietana oraz zimny tłuszcz.
Zagnieść gładkie ciasto i chwilkę je zagniatać, następnie odstawić na minimum 30 min, aby ciasto podrosło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i pociąć na kwadraty na środku każdego ułożyć śliwkę i zlepić na środku rogi na miejscu zlepienia przykleić wycięty ozdobnie kawałek ciasta.
Ułożyć zlepione bułeczki na natłuszczonej blaszce posmarować białkiem i posypać płatkami migdałowymi, następnie zostawić jeszcze na kilka minut. Piekarnik nagrzać do temp. 180st i piec około 30 min.