Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki w czekoladzie z marcepanem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone śliwki kalifornijskie 1 opakowanie
marcepan 150 gram
rum 2 łyżki
czekolada gorzka 2 tabliczki
mleko 4 łyżki
skórka pomarańczowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki w czekoladzie z marcepanem

Śliwki moczymy przez noc w rumie z dodatkiem niewielkiej ilości ciepłej wody (tyle aby płyn pokrył śliwki). Namoczone śliwki odsączamy z wody i rumu.
Marcepan łączymy ze startą skórką pomarańczową i robimy z niego małe kulki.
Marcepanem nadziewamy śliwki. (jeśli śliwki są małe albo się rozerwą można kulkę marcepanu obłożyć dwoma kawałkami śliwek i docisnąć w dłoni)
Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej.
Śliwki nadziane pomarańczowym marcepanem nadziewamy na patyczek do szaszłyków albo wykałaczkę i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie obtaczając z każdej strony śliwki.
Odkładamy na kratkę cukierniczą do stężenia czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 05.02.2016 09:46
Świetny deser!
DorotaZ 04.02.2016 19:57
Deserek idealny:) Uwielbiam suszone śliwki, marcepan i gorzką czekoladę:)
Renata9 04.02.2016 18:30
Bardzo smaczny deserek :-)
mirosława4 04.02.2016 18:12
taką śliwę to bym chętnie zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak