Śliwki w cieście francuskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    275 g
  • śliwki

    6 sztuk
  • cukier waniliowy

    6 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śliwki w cieście francuskim foto
Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Wyszło mi 12 takich kwadratów. W każdym z kwadratów robimy nacięcia w kształcie dwóch liter „L”, w odległości ok. 1 cm od brzegów kwadratów.
Krok 2 - Śliwki w cieście francuskim foto
Przekładamy przez siebie przeciwległe krańce ciasta (te przy przeciętych rogach), rozciągamy je tak, żeby dało się je położyć na krawędziach kwadratu i krawędzie dociskamy widelcem.
Umyte śliwki przekrajamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek.
Krok 3 - Śliwki w cieście francuskim foto
Środek każdego kwadratu posypujemy cukrem waniliowym (po ½ łyżeczki na ciastko)
Krok 4 - Śliwki w cieście francuskim foto
i kładziemy połówkę śliwki (skórką do góry).
Krok 5 - Śliwki w cieście francuskim foto
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż brzegi ciastek się zarumienią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Norgiusz 14.10.2012 13:41
super
Sylwia56 06.09.2012 09:01
świetne!
1j1o1l1a1 12.08.2012 14:58
na pewno smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat