ŚLIWKI SUSZONE W GALARETCE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki suszone

    15 dag
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 dag
  • cukier

    10 dag
  • Goździki całe Prymat

    3 szt.
  • aromat cytrynowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Śliwki wypłukać i namoczyć na kilka godzin w trzech szklankach ciepłej przegotowanej wodzie. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Śliwki odcedzić, płyn ze śliwek połączyć z cukrem, dodać parę kropli aromatu, goździki i zagotować. Włożyć ponownie śliwki i jeszcze chwilę podgotować na wolnym ogniu. Następnie wlać rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszać i przelać do salaterek. Wystudzić w chłodnym miejscu, podawać z bitą śmietaną i ozdobić pokrojoną śliwką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 08.10.2013 07:44
co za smaki dobre
Andrzej8 07.10.2013 19:43
wygląda świetnie
Katarzyna34 07.10.2013 19:34
bardzo interesujące
Ela_K 07.10.2013 19:26
ja też bym to podlała alkoholem ;)
Czarnula87 07.10.2013 19:05
ja bym dodała trochę alkoholu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat