Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki pasteryzowane w cukrze

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śliwki węgierki dowolna ilość
cukier drobny do smaku
Goździki całe Prymat po 1 szt. na każdy słoik

Porada

Tak przygotowane śliwki pozostają jędrne i świetnie nadają się zarówno do ciast, jak i do innych deserów. Można też rozcieńczyć zawartość słoika wodą i powstanie pyszny śliwkowy kompot. *Jeśli ktoś nie lubi goździków, może je zastąpić korą cynamonu.

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki pasteryzowane w cukrze

Śliwki umyć, osączyć, wypestkować i wrzucić do dużej miski. Wsypać tyle cukru, aby po wymieszaniu każda połówka była w nim obtoczona. Przygotować półlitrowe słoiki. Do każdego wrzucić po 1 goździku i wypełnić śliwkami delikatnie upychając, ale bez rozgniatania owoców.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować do chwili, aż cały cukier się rozpuści i powstanie śliwkowy syrop.
Owoce się skurczą i około połowa słoika pozostanie pusta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 09.10.2016 22:19
świetny pomysł , a ja mroziłam :-) warto zapamiętać i zapisać do swojej księgi :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak