Śliwki pasteryzowane w cukrze

Śliwki pasteryzowane w cukrze

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    dowolna ilość
  • cukier drobny

    do smaku
  • Goździki całe Prymat

    po 1 szt. na każdy słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, osączyć, wypestkować i wrzucić do dużej miski. Wsypać tyle cukru, aby po wymieszaniu każda połówka była w nim obtoczona. Przygotować półlitrowe słoiki. Do każdego wrzucić po 1 goździku i wypełnić śliwkami delikatnie upychając, ale bez rozgniatania owoców.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować do chwili, aż cały cukier się rozpuści i powstanie śliwkowy syrop.
Owoce się skurczą i około połowa słoika pozostanie pusta.
Habibi
Tak przygotowane śliwki pozostają jędrne i świetnie nadają się zarówno do ciast, jak i do innych deserów. Można też rozcieńczyć zawartość słoika wodą i powstanie pyszny śliwkowy kompot. *Jeśli ktoś nie lubi goździków, może je zastąpić korą cynamonu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 09.10.2016 22:19
świetny pomysł , a ja mroziłam :-) warto zapamiętać i zapisać do swojej księgi :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat